In Memoriam

Jorge Dos Santos

        

 Den Dos,

Wie was die persoon? Ik heb Jorge mogen ontmoeten in Opleidingscentrum Nr 3 Turnhout - Kazerne Blairon. Na de opleiding zijn we samen vertrokken naar Soest. We waren toch zo'n bleukes toen we aankwamen “in het Negende linie”.Maar zeer snel voelden we ons thuis daar.

Het was ne speciale kerel die zichzelf soms in een rare positie kon brengen.

Die je ook soms op de spits kon drijven. Maar dan 5 minuten later was je weer aan het lachen, want je kon niet kwaad op Jorge blijven. Hij hield van het leven, de vrouwen en later zou hij zelf 3 dochters hebben.

Tot in 1981 oktober heb ik zelf een zwaar ongeval gehad en verdween uit het zicht van de ene op de andere dag. Het zou tot 2014 duren dat ik hem terug vond op Facebook.

Vanaf toen hebben we lange en korte conversaties gehad.

Hier een paar van zijn woorden; “Ivar” is Den Dos:

Ivar,

  • daar zijn ikke dikwijls naar de stad geweest om ne pintje te drinken
  • ja vroeger kost ge me mij een keer in den kroeg komen, nadien mocht ikke ni meer binnen komen.
  • ben ne boek over mijn leven beginnen te schrijven en ook nog ondeugende gedichten

  • ikke ben ook al verschillende keren naar het feestje van den 9e geweest, ze hebben me daar gezegd dat ikke ook geen veranderd ben.

  • Later hebben we een klein samenkomst georganiseerd Mechelen en daar hebben we elkander ne omhelzing gegeven en de tranen stonden in zijn ogen wo blij was ie.

Sinds hebben we altijd contact gehouden. Tot ik het droevige nieuw las dat ie na 3 maand vechtenzijn laatste gevecht verloren heeft.

Dos “Ivar” het gaat je goed daarboven in het “Walhalla”

Ik ga je missen.
Jan Boonen


Hallo DOS spijtig dat ge niet meer bij ons zijt, ge waart een goede soldaat en makker , hebben meerdere oefeningen samen gedaan en uw inzet was meer dan voorbeeldig .het ga u goed hierboven. Had u altijd graag als TKJ gehad .

Axel Bourry

Met erge verslagenheid hebben we het overlijden vernomen van onze goedlachse vriend Jorge, of zoals we hem allen beter kennen als: "Den Dos". Dos is in de tijd dat ik in Het Negende heb gediend, een goede vriend geweest. Nooit verlegen om een grap uit te halen, bijna elke dag met een goed humeur, ook al zaten we in de regen en in de sleur. En zijn lach stak iedereen aan. Ik heb hem te Bergen-Höhne ooit een Milanmissile zien afvuren waarvan iedereen dacht dat het veldverlating zou zijn geweest. Ik denk dat het majoor Van Elsen was die zo waarlijk bijna ontplofte toen hij riep: "Dos...". En Dos draaide, heel op zijn gemak, de missile op het doel. Lachend, kwam hij terug in de veiligheidszone en zei: "Het was er toch op hé mannen?". Zo was Jorge, een goedlachse collega, iemand die je onmogelijk buiten jouw vriendenkring kon rekenen "Dos", jouw dag is nu gekomen, ik weet zeker dat waar je ook bent, dat goed humeur en jouw aanstekelijke lach, ons blijvend met elkaar zullen verbinden. Vaarwel "Dos" en bedankt voor de fijne momenten en vooral voor jouw vriendschap. 

Kris Kesteloot

Aansluitend kan ik niet anders dan zeggen dat den“Dos”

bijna de mascotte van het Negende was waar men nooit echt kwaad kon op zijn ook al kleurde hij regelmatig buiten de lijntjes!

Romain